Boerenerven en de boerderijtuin

 

 

 

Boerenerven en de boerderijtuin

Met mijn fiets maak ik graag een tocht door het buitengebied. De landerijen afgewisseld met bos en struwelen van inheems groen maken het coulissenlandschap in de omgeving gevarieerd, rijk aan natuur en theatraal met spel van licht en schaduw. De oude boerderijen en de boerenerven hebben hun plek gevonden in deze landelijke omgeving. Soms hebben ze nog hun oude functie als thuisbasis van de agrariër of veehouder, maar steeds vaker bewoond door de stadse burger die de rust en ruimte zoekt

De inrichting van het boerenerf is in de loop van de tijd daarmee ook veranderd.  Niet alleen het gebruik van het erf maar ook van de tuin. Waar vroeger de boerderijtuin een echte nutstuin was, is dit steeds meer veranderd in een siertuin. Alhoewel de nutstuin met moestuin en boomgaard wel steeds weer meer interesse heeft en een comeback aan het maken is.

 

 

De boerderijtuin herbergt vaak een bloementuin, cottagetuin, omhaagd door een beukenhaag, meidoornhaag of ligusterhaag. Wie wil er nu niet een pluktuin waar je je eigen seizoensboeket vandaan kan plukken. De oude fruitbomen en leilindes geven de tuin karakter. mooie hekwerken omheinen de weides voor de hobbydieren als kippen, schapen, geiten en paarden.

Dromend op mijn fiets van zo een plek met geuren van sering en boerenjasmijn, jam uit eigen tuin, scharrelende kippen, rust en ruimte, kan ik me goed verplaatsen in de gedachte van de  stadsbewoner dat zij de stad heeft verlaten voor een bestaan buitenaf.

 

Een rozenhaag, appelbloesem, perenbloesem en het boerenerf.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!